Od leta 1967, torej vsako leto 2. aprila, na rojstni dan Hansa C. Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke. To je posebni dan, s katerim želi IBBY spodbujati ljubezen do branja knjig.

23. aprila pa praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Praznovanje je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija, 23. aprila, podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: VRTNICA JE ZA LJUBEZEN, KNJIGA PA ZA VEDNO! Z idejo in geslom »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja kot dan podarjanja knjig.

NOČ KNJIGE je mednarodni dogodek, s katerim še posebej obeležujemo ta dan. Njegov namen je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe.

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje en teden.

Tudi v naši šolski knjižnici mesec april posvetimo branju knjig, pripovedovanju pravljic, izdelovanju knjižnih kazalk, ilustriranju zgodbic itd. Letošnji april pa bo namenjen degustaciji knjig. Prvo degustacijo knjige pisatelja Slavka Pregla z naslovom Spričevalo so okušali osmošolci v okviru pouka slovenščine.

Vsako leto ob 2. aprilu druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico. Avtorica letošnje poslanice je Eiko Kadono: Zgodbe sedejo na krila in potujejo. Želijo si slišati, kako ti vznemirjeno bije srce. Eiko Kadono je japonska mladinska pisateljica, ki ima svoja dela prevedena v več kot deset jezikov. V njenih delih se zrcalijo tudi njene življenjske izkušnje.

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)