V projekt Go-Car-Go, kjer sodelujemo s Šolskim centrom Ptuj, smo se vključili ob samem začetku projekta leta 2010. V letošnjem šolskem letu  sodelujemo v projektu z učenci izbirnega predmeta OGK in podjetniškega krožka na lokaciji Cirkulane.

GO-CAR-GO 2019

Škoda bi bilo zgubljati čas in energijo z iskanjem nove ideje za ekstramobil. Poleg tega, pa se z izdelavo že tretje leto zapored ukvarja bolj ali manj ista skupina učencev. Torej je odgovor na dlani – nadgradna obstoječega.

Tokrat Trojanec. Kaj se skriva za imenom? Morda trojanski krof? Morda računalniški virus? Morda pa je treba pogledati še malce nazaj v zgodovino…? Sicer pa se na desetem srečanju vidimo in takrat boste lahko ocenili koliko nam je idejo uspelo uresničiti.

Seveda, kot po navadi, smo še vedno sredi dela. Nekaj slik pa vseeno že lahko objavimo. Naš bojevnik bo potreboval ščit. Kako smo si ga zamislili in izdelali je razvidno iz slik.

Zamislili smo si izdelati Trojanca, torej na naš način obuditi veličastno zgodovinsko zgodbo. Tako smo mimogrede malo obnovili in utrdili svoje znanje zgodovine. Nastajanje trojanskega konja oziroma njegove glave pa je bila vse prej kot lahka naloga. Kljub temu, da smo uporabili za obdelavo hvaležna gradiva – stiropor, karton in aluminijevo pločevino…, se zdi, da smo se v glavnem učili iz napak. Pa vendar, sreča je na strani vztrajnih in pogumnih.

Naš voznik je dobil še pravo pravcato čelado narejeno po predlogah iz zgodovinskih učbenikov, in ker mu je poleg ščita in čelade nekaj manjkalo smo mu naredili še kopje.
Pa še nekaj besed o desetem srečanju Go-Car-Go na ŠC Ptuj. Naš Trojanec je res prava paša za oči in je požel marsikateri kompliment in zajem v fotografski objektiv oziroma zajem v objektiv snemalne kamere. Celo kratek intervju je bil narejen z voznikom s strani PeTV. Naš izdelek pa je opazila tudi strokovna ocenjevalna komisija in nam prisodila najvišje priznanje v kategoriji za KONSTRUKCIJSKE REŠITVE PRI IZDELAVI NADGRADNJE ter USKLAJEN VIDEZ VOZILA IN VOZNIKA.

Pa ne zamerite, če še se malo pohvalimo. Posebno priznanje na desetem srečanju si je prislužila naša šola in sicer Jubilejno priznanje za desetletno sodelovanje v projektu.
In nenazadnje, je Jubilejno priznanje za desetletno neprekinjeno sodelovanje v projektu Go-Car-Go prejel tudi mentor, učitelj Ivo Zupanič.

GO-CAR-GO 2018

Če začnemo z zaključnimi besedami opisa lanskega ekstramobila, potem lahko rečemo le, da je res. Res smo letos nadaljevali zgodbo o Vitezu Borlskem.

Nakaj težav je nastalo pri nabavi materiala, zato smo težišče aktivnosti preusmerili v prekrivanje karoserije z aluminijastimi ploščicami. Nekaj aluminijeve pločevine je ostalo še od lani nekaj smo vzeli iz škatel za TIT. Ke je tudi to bilo še vedno premalo, smo za dodatni material naprosili še sošolke, ki so nam ga rade volje odstopile, mi pa se zavezujemo, da se bomo na zaključni ekskurziji oddelka sošolkam oddolžili.

Sami postopki obdelave in montaže so podobni kot lani, pa vseeno zanimivi, saj je v 11 članski ekipi sodelovalo kar 6 novincev.

Iz aluminijeve pločevine smo naredili ploščice, s katerimi smo zaščitili dele karoserije. Ploščice smo strigli z ročnimi vzodnimi škarjami. Na blatnike smo jih pritrdili s žebljički, za boljši oprijem smo dodali še nekoliko tesnilno-lepilne mase. Največ težav je povzročalo prikrajanje novih elementov karoserije k že obstoječim elementom.

Ker nam ni uspelo pravočasno dobiti ustrezne žice smo lani spleteno mrežo iz aluminijastih obročkov letos uporabili za zaščito našega viteza. Seveda tu ni šlo brez pomoči učiteljice Silve. Nekaj novitet smo uspeli naredili še na čeladi.

Potem pa, kot vedno, spet smo na tesno s časom. In ker je idej še veliko, bomo morda pri ideji ostali še v naslednjem letu.

Na 9. srečanju in mednarodnem tekmovanju Go-Car-Go je naš Vitez Borlski II. ocenjevalce prepričal in je prejemnik najvišjega priznanja v kategoriji: CELOSTNA PODOBA EKIPE IN EXTRAMOBILA

GO-CAR-GO 2017

Kaj oz. kakšen bom pa letos? Morda bi se naš avtomobilček vprašal tako… brez skrbi, nekaj bo že. Nekaj slik je že nastalo in morda ne bo preveč težko ugotoviti kaj bo nastalo izpod rok učencev, ki obiskujejo izbirni predmet OGK.

Letos smo se odločili narediti “Viteza Borlskega” ali povedano drugače, viteško opremo za viteza, ki bo poskrbel, da bo grad Borl spet zaživel.

Ker smo se tega lotili pri izbirnem predmetu obdelava gradiv – kovine, smo uporabili in pri tem spoznavali aluminij. Tako smo usvojili nekatere postopke preoblikovanja kovinskih gradiv.

Iz aluminijeve žice smo naredili obročke, ki smo jih spletli v zaščitno srajco “konjička” našega viteza. Žico smo navijali na pripravi, ki smo si jo zamislili in s pomočjo hišnika izdelali sami. Najprej je nastalo nekaj vzmetem podobnega, s striženjem s ščipalnimi kleščami pa smo izdelali obročke. Postopek pletenja viteške zaščitne srajce smo našli na spletnih straneh, poskusili smo, se navdušili in del našega konjička je že zaščiten.

Iz aluminijeve pločevine smo naredli tudi ploščice, s katerimi smo zaščitili blatnike. Ploščice smo strigli z ročnimi vzodnimi škarjami in izvrtali potrebne luknje na stabilnem vrtalnem stroju. Na blatnike smo jih pritrdili s žebljički, za boljši oprijem smo dodali še nekoliko tesnilno-lepilne mase.

Čeprav tega nismo pričakovali, nam je največ preglavic povzročala montaža sestavnih delov na avtomobilček. To ponovno dokazuje kako vrhunski mojstri so bili nekdanji rokodelci.

Kot ponavadi nas je prehitel čas in ostalo je še veliko idej, za katere je zmanjkalo časa. Zato smo se odločili, da za naslednje srečanje ne bomo delali ekstramobila na novo ampak bomo nadgrajevali obstoječega.

Na 8. srečanju in mednarodnem tekmovanju Go-Car-Go je naš Vitez Borlski ocenjevalce prepričal in je prejemnik najvišjega priznanja v kategoriji: ESTETSKI VIDEZ IN FINALIZACIJA NADGRADNJE.

GO-CAR-GO 2016

Letos dobiva naš “stari znanec” novo “stilsko preobrazbo”. Postal bo naše prvo “uradno službeno vozilo”. Saj veste, da smo šola na dveh lokacijah in je večna potreba po vmesnih prevozih. In zakaj ime Skrivač? Pravzaprav je po prvem načrtu bil zamišljena drugačna “stilska preobrazba”. Potem smo se odločili drugače in pozabili zamenjati ime. Mogoče pa čisto ustreza. Včasih se nam namreč v preobilici dela zahoče, da bi se kam skrili in službeno vozilo bi bilo kar pravšnje skrivališče.

GO-CAR-GO 2015

Tokrat smo obpletli avtomobil z vrbovimi šibami. Na že pripravljeno podvozje avtomobila, smo čim bolj domiselno pletli njegovo »karoserijo«. Sedaj veste zakaj je avto je dobil ime Šiba šiba.

Seveda ni šlo brez pomoči starejših, ki pletenja košar, košev… še obvladajo. Zato iskrena hvala gospodu Ferdinandu Drnikoviču in Silvu Emeršiču, ki sta nas uvedla v postopek pletenja in opravila zahtevnejša dela, katerih se mi začetniki še ne obvladamo. Prav tako se zahvaljujemo učiteljici Marjetki Mlakar za spodbudo, organizacijo dejavnosti in podporo pri delu.

GO-CAR-GO 2014

Letos smo se odločili za predelavo modela ekstramobila iz leta 2012 poleg tega pa smo morali narediti redni servis na podvozju, zamenjati “zavorne obloge” in še veliko drugih, na videz, malenkosti. Vse to smo naredili v pičlo odmerjenih razpoložljivih urah za izpeljavo našega projekta v okviru izbirnega predmeta OGL-les, ki smo ga izvajali v prvem polletju šolskega leta.

Kljub temu se že veselimo udeležbe na letošnjem srečanju kjer bomo zastopali barve OŠ Cirkulane-Zavrč na lokaciji Cirkulane.

GO-CAR-GO 2013

Tradicijo je treba nadaljevati. Tudi letos nastaja naš ekstramobil. Pravzaprav predelujemo naš prejšnji izdelek. Projekt je bil predstavljen tudi na seminarju za e-kompetenco RAV M4 tako, da smo malo pripomogli k promociji našega skupnega projekta.

Tokrat smo razmišljali o potrebi po boljši samooskrbi naše deželice in se odločili narediti uporaben pripomoček za obdelavo zemljišča in za podobne potrebe. Veš o tem si preberite na povezavi: Promocijska zloženka izdelka.

Pri snovanji izdelka, ki smo ga (pre)imenovali “vinko tomovič” ali na kratko “vinko”, smo se zgledovali po njegovem veliko slavnejšem predniku in uporabili nekatere sestavne dele naših prejšnjih ekstramobilov. Kljub temu, da smo ga izdelovali v okviru izbirnega predmeta OGK (obdelava gradiv – kovine) smo uporabili tudi druga gradiva.

Za pomoč se moramo zahvaliti tudi hišniku Marjanu, ki je pomagal pri zahtevnih kovinarskih delih in varjenju in hišniku Zvonku, ki nam je dal napotke kako kvalitetno pripraviti površine pred barvanjem in kako površine obarvati.

Zahtevnejša in groba dela smo naredili v sklopu tehniškega dneva v mesecu aprilu, preostalo v okviru projektne naloge že omenjenega izbirnega predmeta. Bilo je zanimivo, upamo, da bo naš izdelek uspešen tudi na srečanju Go-Car-Go 2013, katerega se veselimo. Pridite, poiščite nas in z veseljem vam bomo svoj izdelek predstavili podrobneje.

GO-CAR-GO 2012

Seveda smo ga naredili tudi letos.  Ker udeleženci obiskujemo izbirni predmet obdelava gradiv les smo ga naredili v sklopu projektne naloge pri tem predmetu. Tudi tokrat bo karoserija iz iverne plošče, dno iz vezane plošče. Za sedež smo uporabilli sedalo in naslon šolskega vrtljivega stola. Ker mora biti tapravi avtomobilski sedež udoben smo ga oblazinili. Karoserijo smo na dno pritrdili z jeklenimi kotniki in matičnimi vijaki tako, da smo dosegli primerno trdnost in razstavljivost konstrukcije.

Želeli smo narediti čim bolj športni avtomobil če že ne dirkalnik. Koliko nam je to uspelo boste videli na srečanju. Poimenovali smo ga Formula Varež. Žal smo v delovni vnemi pozabili narediti več fotografij, nekaj malega pa jih vseeno bo.

Letos devetošlci končujemo osnovno šolo zato se poslavljamo tudi od tega projekta, bomo pa verjetno sodelovali kot srednješolci, saj nas kar nekaj odhaja na Srednješolski center na Ptuj. Pa še ena zagata se nam je pripetila, srečanje se pokriva z našim zaključnim izletom tako, da nas bodo zastopali le trije sodelujoči iz osmega razreda.

GO-CAR-GO 2011
Tudi v letošnjem šolskem letu nastaja naš Super mobil.  Ker udeleženci obiskujemo tudi izbirni predmet VNDN smo tam pridobljeno znanje izkoristili tudi pri snovanju našega avtomobila.
Tokrat bo karoserija iz iverne plošče, dno iz vezane plošče. Za sedež smo uporabilli sedalo in naslon šolskega vrtljivega stola. Ker mora biti tapravi avtomobilski sedež udoben smo ga oblazinili.
Karoserijo smo na dno pritrdili z jeklenimi kotniki in matičnimi vijaki tako, da smo dosegli primerno trdnost in razstavljivost konstrukcije. Imamo še veliko idej in z veseljem bomo v projektu sodelovali tudi v prihodnje.

GO-CAR-GO 2010
Dno vozila smo naredili iz vezane plošče debeline 12 mm. Na dno smo namestili “karoserijo” vozila. Poskušali smo biti racionalni in smo za blatnike in karoserijo uporabili kartonaste embalažne škatle. Z malo truda, ščepom domišlije in veliko dobre volje smo naredili naše vozilo. Še dobro, da imamo na šoli učiteljico Silvo, ki ima vedno veliko idej in predvsem volje in izkušnje na področju kaširanja papirnih gradiv. Pri barvanju so pomagali učenci iz šestega razreda.
Za sedež smo uporabilli sedalo in naslon šolskega vrtljivega stola, ki nam ga je odstopil hišnik, saj je bil nosilni steber tako poškodovan, da ni bil več varen za redno uporabo.
Pri  krmilu in ročni zavori ni šlo brez standardiziranih elementov, pa sta na pomoč priskočila učitelj in g. Marjan in tudi na tem področu smo uspeli. Uporabili smo dele bicikla.
Za varnost je potrebno uporabljati varnostni pas – red je vedno pas pripet! Uporabili smo varnostni pas, ki nam ga je odstopil g. Boris.
K sodelovanju smo povabili tudi lepši del našega oddelka, sošolke, ki so razmišljale o možnosti trženja našega vozila, o alternativnih virih energije, o dodatni opremi….

(Skupno 832 obiskov, današnjih obiskov 1)