Želje, kaj bi v življenju radi postali, se skozi leta spreminjajo, a na določeni točki pridemo do razpotja, ko se moramo odločiti. In na tej točki so sedaj naši devetošolci. Za kakšen poklic se bodo odločili in kaj bodo v življenju počeli sta vsekakor ključni odločitvi. V ta namen iščemo načine, ki bi mladim omogočili premišljene odločitve, podprte z zadostno količino informacij.

Na naši šoli v Cirkulanah smo organizirali tržnico poklicev in k sodelovanju povabili predstavnike srednjih šol in podjetij, za katere naši učenci izkazujejo največ interesa. Tako se je v sredo, 10. 1. 2024, od 17. do 19. ure v prostorih Osnovne šole Cirkulane -Zavrč na lokaciji v Cirkulanah  predstavilo 15 srednjih šol, Uprava za obrambo Maribor, Območno obrtno-podjetniška zbornica Ptuj, Tolić Franjo s.p. in ADK Hoče.

Prireditev je potekala v sejemski obliki in je bila namenjena učencem od 6. do 9. razreda iz obeh lokacij naše šole.  Predstavniki srednjih šol, tako profesorji kot dijaki, so predstavili značilnosti in posebnosti svoje šole in bili na voljo za podrobnejše informacije ter nasvete. Predstavniki podjetij so predstavili svojo vizijo glede zaposlovanja, štipendiranja in potreb na trgu dela.

Prepričani smo, da ste obiskovalci neposredno od samih izvajalcev srednješolskega izobraževanja in podjetij pridobili kakovostne informacije, ki so zelo pomembne za odločitev za nadaljnje šolanje.

Predstavnikom srednjih šol in podjetjem se najlepše zahvaljujemo za predstavitve, ki bodo našim učencem in njihovim staršem pomagale pri odločitvi izbire nadaljnjega izobraževanja.

Ana Belšak, svetovalna delavka


Nekaj mnenj naših devetošolcev o tržnici poklicev:

Meni osebno je bilo všeč, saj sem dobila ogromno informacij, ki sem jih potrebovala. Predstavniki šol in podjetij so mi bili všeč, bili so prijazni,  odgovorili na vsa moja vprašanja in razložili potek šolanja. Zdi se mi, da nam bodo tržnice poklicev koristile pri izbiri. (Lara, 9. b)

Tržnica poklicev je bila zanimiva, veliko sem izvedela o šolah in njihovih programih. Najbolj mi je bila všeč ekonomska šola, ki jo bom obiskovala tudi sama. Predstavnica te šole mi je povedala vse, kaj me je o šoli zanimalo. (Hana, 9. b)

Osebno mi je bila tržnica poklicev super. Predstavniki šol in podjetij so vse lepo in podrobno predstavili. Najzanimivejše šole so mi bile Prometna šola Maribor, Gimnazija Ptuj in Elektro in računalniška šola Ptuj. (Tadej, 9. b)

Tržnica poklicev mi je bila zelo zanimiva in smiselna. Največkrat sem se ustavila pri Zdravstveni šoli in Kozmetični šoli Maribor, ker me to najbolj zanima. Priporočam, da tržnico poklicev res obiščete, saj boste podrobneje izvedeli, kar vas zanima in se lažje odločili. (Klara, 9. b)

Tržnica poklicev je odličen ‘dogodek’ za učence, ki bodo prej ali slej zapustili osnovno šolo. Velika izbira srednjih šol velikokrat prestraši mnogo osnovnošolcev, vendar na tržnici poklicev izveš ogromno informacij o posameznih šolah, ki te morda mikajo. Učenci in profesorji odlično opišejo potek pouka, možne programe med katerimi lahko izbiraš in tudi počutje na šolah. Obisk tržnice poklicev ti lahko zelo pomaga pri izbiri šole in pa tudi poklica, ki ga želiš opravljati. (Nikita, 9. b)

Zelo je bilo podpirajoče in zanimivo, saj si bomo to zadnje leto odprli nova vrata v svet in zaprli zdajšnja. Všeč mi je bilo, da se je toliko šol potrudilo in prišlo na našo šolo, da bi mi, letošnji devetošolci, izbrali šolo, ki jo bomo z veseljem obiskovali in v življenju delali, kar nas veseli. (Vito, 9. a)

Tržnica poklicev je res super zadeva, saj ti odpre nek spekter srednjih šol. Tudi, če si neodločen glede šole, na tržnici poklicev obiščeš šole, za katere sploh nisi vedel in te morda katera navduši. Pomembna je tudi predstavitev šole, saj te boljša predstavitev bolj privlači. (Teo, 9. a)

Na tržnici poklicev smo imeli lepo izkušnjo. Pri Elektro šoli so mi vse razložili. Bilo je zanimivo in z veseljem bom šel na Elektro šolo Ptuj. (Žiga, 9. a)

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)