Na osnovni šoli v Zavrču smo 27. oktobra 2023 obeležili pomembno obletnico, 252-letnico omembe šolstva v kraju. S posebno prireditvijo z naslovom »Pogled nazaj« smo počastili visoki jubilej naše šole. Ob tej priložnosti smo tudi otvorili prenovljene in razširjene prostore obstoječega vrtca v Zavrču.
Šolstvo v Zavrču ima pestro in dolgo zgodovino, zaznamovano z neprecenljivo vlogo učiteljev, ostalih zaposlenih in celotne lokalne skupnosti, ki so znali in zmogli v vsakem času in v vsaki situaciji, peljati razvoj šolstva naprej. Preteklost, sedanjost in prihodnost pa so vselej naši učenci. Skozi glasbo, ples in zgodbe nastopajočih so izkazali pripadnost naši šoli, predvsem pa pomen izobraževanja v lokalni skupnosti in vlogo povezovanja, ki ga ima le-ta.
Časovni stroj je zavrtel čas daleč nazaj, v leto 1771, ko je bila zabeležena prva omemba šolstva v Zavrču. Takrat so otroci spoznavali prve skrivnosti pisane besede v zasebni hiši. 1788 se je odkrivanje lepot branja in pisanja ter skrivnosti računanja preselilo v mežnarijo, kjer je mežnar Marko ob nedeljskih popoldnevih malim in velikim otrokom predajal svoje znanje. Leta 1888 so se odločili, da postavijo šolo. Ponosna in nepoškodovana je preživela prvo svetovno vojno.
Toda narava se mnogokrat poigra z nami. Svojo moč je pokazala leta 1938, ko je potres poškodoval desno krilo šole. Nove udarce je zadala hiši učenosti druga svetovna vojna. Takoj po vojni je šola spet zaživela. K pouku se je zbralo kar 250 otrok. To število je iz leta v leto naraščalo, bilo jih je tudi čez 300. Zaradi velikega števila otrok so se takrat učenci 7. in 8. razreda preusmerili v Osnovno šolo Mladika. Kasneje so se jim na Ptuju pridružili še učenci 6. razreda. V začetku 70. let pa so naši učenci nadaljevali šolanje v Cirkulanah. Šola v Zavrču ni bila več samostojna, ampak podružnica šoli v Cirkulanah.
Težko pričakovani dan gradnje nove šole je napočil 26. februarja 1996, ko so v Zavrču položili temeljni kamen. A gradnja ni šla po načrtu, saj se je stara šola med gradnjo porušila. Učencem je na pomoč priskočil gospod župnik, saj je pouk v času gradnje potekal v župnišču. Že naslednje leto so učenci nadaljevali pouk v novi šoli, vendar so pouk začeli en teden kasneje kot učenci drugod po Sloveniji. 27. septembra 1997 je bila tudi uradna otvoritev nove šole. Še vedno je bila podružnična šola, vse do šolskega leta 2001/2002, ko se je preimenovala v Osnovno šolo Cirkulane-Zavrč. Od leta 2000 učenci v osnovni šoli obiskujejo 9 razredov.
Danes šolo obiskuje nekaj čez 70 učencev iz 9 naselij, in sicer Pestike, Korenjak, Turški Vrh, Gorenjski Vrh, Goričak, Drenovec, Belski Vrh, Hrastovec in Zavrč. Šola imenuje OŠ Cirkulane-Zavrč, deluje na dveh lokacijah, v dveh samostojnih enotah.
Ravnateljica Suzana Petek je poudarila, da je v deželi stoterih gričev čas tako minljiv in neskončen in da velikokrat sploh ne opazimo, kako nam polzi med prsti. Ta čudovita obletnica priča o zavedanju mnogih generacij, da je šola in izobrazba temelj za napredek domačega kraja.
Naši otroci in učenci se učijo in razvijajo v domačem kraju; stopicljajo po domačih vinogradih, odkrivajo lepote završkih gričev in pisane pokrajine. Ko pridejo kot najmlajši otročički in odidejo kakor zvedavi najstniki, se zavemo, kako minljiv je čas. Skupaj s sodelavci jim že mnoga leta pomagamo odpreti vrata v svet. Ponosni smo, da ime naše šole velikokrat tako uspešno poneso daleč v daljave na raznih tekmovanjih, natečajih in prireditvah.
V svojem nagovoru je tudi župan, Slavko Pravdič, izpostavil, da skoraj dve stoletji in pol šolstva v kraju in urejen vrtec predstavljata pomemben dosežek tako za šolo in občino kot za krajane. Šola in vrtec v kraju sta tisto središče, ki povezuje krajane in daje lokalni skupnosti življenje. Šola je več kot le prostor za učenje, saj je pomemben povezovalni dejavnik celotnega kraja in občine. Nenehno si prizadeva in skrbi za potrebe naših šolarjev, saj se zaveda pomembnosti izobraževanja in skrbi za dobrobit otrok.
Obiskovalci so s čestitkami in aplavzi izrazili svoje navdušenje nad videnim. Kasneje pa so se v velikem številu pomudili tudi na priložnostni razstavi, z naborom fotografij in spominov, in se podružili ob pogostitvi, ki je sledila tematiki same proslave.

Kolektiv OŠ Cirkulane-Zavrč

(Skupno 474 obiskov, današnjih obiskov 1)