V torek 3. oktobra 2023 smo osmošolci na obeh lokacijah šole preizkušali svoje znanje in spretnosti z naravoslovnega področja. Preverili smo, kako se znajdemo pri uporabi mikroskopa, v katerih živilih in drugih gospodinjskih snoveh je prisoten škrob ter kako s terenskim delom določamo drevesne vrste.

Kot mojstri mikroskopiranja smo ugotovili, da se črke iz časopisa pod objektivom obrnejo narobe, las, jogurt ter čebula pa izgledajo povsem drugače kot na glavi ali krožniku.

Spoznali smo, da škrob najdemo v raznih rastlinah pa tudi v naši kuhinji, saj se nahaja v številnih živilih, ki so na našem jedilniku skoraj vsakodnevno – moki, rižu, krompirju, testeninah. Jodovica, ki smo jo nakapali na vzorce pa je bila tista, ki nam je s temnim obarvanjem ali ne obarvanjem razkrila njegovo prisotnost v izbranih snoveh.

Na terenskem delu v okolici šole smo se prelevili v strokovnjake za prepoznavanje drevesnih vrst in s pomočjo določevalnega ključa ugotovili, da v neposredni bližini šole rastejo naslednje drevesne vrste: smreka, macesen, platana, jesen, breza.

Učenci smo polni novih znanj in vtisov ugotovili, da je delo z mikroskopom lahko poučno in hkrati tudi zelo zabavno, da je škrob pomemben vir energije ter da je fino vedeti pod katerimi drevesi poleti pred šolo iščemo senco. In predvsem, da je tudi vse to čisto ”pravi pouk”, ki nam je običajno ljubši od tistega v učilnici.

Učenci 8. a in 8. b razreda z učiteljicami Darko Korošak Hazenmali, Suzano Stopajnik in Katjo Kolednik

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)