27. septembra 2023 so nas v šoli v Zavrču, v spremstvu glasne gasilske sirene in opozorilnih modrih luči, obiskali gasilci PGD Zavrč, v petek, 29. septembrapa še gasilci PGD Cirkulane, in nam na praktičen način pokazali, kako ravnamo v primeru požara v šoli in kako najhitreje zapustiti šolski prostor.

Ker pa je letošnja tema meseca požarne varnosti požari v naravi, so spregovorili tudi o vzrokih za nastanek požara v naravi, opisali nevarnosti in podali napotke, kako lahko sami preventivno ravnamo, da preprečimo njegov nastanek, kaj naj storimo, če požar v naravi ogroža dom, ob evakuaciji in po vrnitvi domov.

Že majhen izvor toplote (npr. ogenj, iskrenje, vroč katalizator vozila) lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti, kar lahko ogroža ljudi, živali in okolje. Največji povzročitelj požarov v naravi pa je človek, ki zaradi malomarnosti ali nevednosti v naravo odvrže plastenko ali steklo, kar pod pravim kotom sončnih žarkov lahko prav tako zaneti požar.

Učenci so se preizkusili tudi, kako bi sami gasili z »brentačo« v Zavrču, pogledali pa so si tudi oba gasilska avta in vso pripadajočo opremo. Učence je še posebaj pritegnil prikaz izdelave gasilske pene in uporaba ročnika v Cirkulanah ter gašenje gorečega olja v ponvi.

Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje.

Na pomoč!

Kolektiv OŠ Cirkulane-Zavrč

(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)