Oktober je mesec, ko praznujejo šolske knjižnice širom sveta, tudi naša. V slovenskem prostoru bo projekt že tradicionalno koordinirala Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije.

Letošnje geslo praznovanja je »Predstavljajmo si…«. Tako smo letos povabili učence, da razmišljajo o povezavi med knjigami, branjem, šolskimi knjižnicami in domišljijo.

Leta 1999 so knjižničarji začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007 in sicer 22. oktobra. Mednarodni dan šolskih knjižnic je sčasoma prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic.

S praznovanjem želimo slovensko javnost opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju in povezovanju znanja, omogočanju empatije, razvijanju domišljije, treningu socialnih veščin otrok, učencev in dijakov ter vzpostavitvi pozitivnega odnosa do knjižnic in branja.

Z branjem knjig (za bralno značko, domače branje, Cankarjevo tekmovanje) smo na naši šoli že pričeli in sicer 17. septembra, na dan ZLATIH KNJIG. Prvošolčki so prvič obiskali šolsko knjižnico, v dar so prejeli knjigo Svetlane Makarovič Škrat Kuzma dobi nagrado.

Kaj bomo počeli v mesecu šolske knjižnice?

  1. Na šolski spletni strani bomo predstavili mednarodni mesec šolskih knjižnic.
  2. Učence bomo poučili o pomenu šolske knjižnice.
  3. Spodbujali bomo branje: s pripovedovanjem pravljic in zgodbic, se pogovarjali o prebranih knjigah, ustvarjali (ilustrirali knjižne junake, ilustrirali knjižne kazalke…), prosti čas preživljali z branjem knjig…
  4. Z učenci 7. razreda bomo obiskali Splošno knjižnico Ivana Potrča na Ptuju.
  5. Pripravili bomo razstavo knjig pisateljice Svetlane Makarovič in ilustratorke Jelke Reichman.
  6. oktobra, na obletnico rojstva Kristine Brenkove, je vrhunec meseca najboljših otroških knjig in praznik knjižne zbirke Čebelica. Praznujemo tudi s knjigami dveh slovenskih umetnic: Svetlane Makarovič (80.rojstni dan) in Jelke Reichman (80. rojstni dan). Veselimo se tudi štirih novih knjig zbirke Čebelica in nove slikanice avtorjev Zverjasca, ki nas uči o strpnosti in sprejemanju drugačnosti.

Tudi vas, dragi starši, vabimo, da v mesecu oktobru čim več berete, obiščete našo šolsko knjižnico ali katerokoli v drugih krajih in berete, berete… Pridružite se nam vsaj s 15-minutnim branjem svojemu otroku na dan, kajti vsak otrok ima pravico do življenja, ki ga bogatijo knjige.

(Skupno 290 obiskov, današnjih obiskov 1)