V petek, 17. novembra 2023, smo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk.
Osrednja tema, ki smo jo tokrat posebej izpostavili, je kruh. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«
Na pogrnjenih mizah smo postregli lokalne dobrote in sicer mleko kmetije Vindiš, slovenska jabolka, med domačih čebelarjev ter rženi kruh Pekarne Blanka. Vsem se seveda najlepše zahvaljujemo.
Dan smo nadaljevali z dejavnostmi, kot so peka kruha, kruhovega kipnika, jabolčne pite, »pohanih šnit«, kruhove rolade in cmokov, posebno pozornost pa smo namenili mednarodnemu dnevu ozaveščanja o odpadni hrani. Količina odpadne hrane je zaskrbljujoča. Po podatkih Sursa iz leta 2021 v Sloveniji zavržemo kar 68 kg hrane na prebivalca, od tega je največ odpadne hrane v gospodinjstvih. Učenci so na to temo izdelovali plakate in se ozaveščali, kaj lahko sami počnemo, da bi bilo le-te čim manj.
Ob tem dnevu je ključno širiti pomembno sporočilo, da je hrana vrednota in da moramo z njo tako tudi ravnati.