Tudi v letošnjem šolskem letu se je devetošolec Vito Maučič odločil poizvedovati in raziskovati o ljudskih glasbilih. Po lanski uspešni izdelavi in predstavitvi trstenk je energijo letos usmeril v ljudsko glasbilo haloška žvegla.

»Haloška žvegla je posebna vrsta lesene stružene piščali, prečne flavte s šestimi luknjicami, rokodelskega izdelka iz zahodnega dela Spodnjih Haloz. Nanjo so igrali solistično in tudi skupaj s harmoniko ali piščalmi »trstenkami«. Glasbilo je bilo že po koncu prve svetovne vojne le še v omejeni uporabi. Na žvegle so igrali le moški (»žveglarji«) ob osebnih praznikih (godovih, svatbah), pri delovnih opravilih (ličkanje, luščenje bučnic) in na drugih družabnih srečanjih (veselice)« (Bogataj, 2014).

Vitu je tudi letos uspel preboj iz regijskega na državno tekmovanje. Na državnem tekmovanju mladih tehnikov, 25. maja 2024, ki ga je organizirala ZOTKS je v svoji kategoriji, D1 (projekt iz učenčeve domače delavnice) z odlično in suvereno predstavitvijo dosegel prvo mesto – zlato priznanje. Obenem je s tem deležen še drugega povabila na slovesno razglasitev rezultatov državnih tekmovanj ZOTKINI talenti, ki bo 2. junija 2024 v Cankarjevem domu.

Z izdelavo, pripravo potrebne tehnične in tehnološke dokumentacije za glasbilo je zagotovo pripomogel k ohranitvi tega značilnega haloškega ljudskega glasbila. “Speča lepotica je prebujena.”

Iskrene čestitke!

Mentor: Ivo Zupanič

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)