Preseren_2017

Jasne decembrske noči se je v gorenjski vasici Vrba rodil deček. Prvi sneg  je pobelil doline, ko so vile rojenice priletele v Vrbo, da bi dojenčku napovedale usodo. Bela vila mu je napovedala, da bo zelo uspešen. Modra je napovedala, da bo deček ljubljen in srečen. Škrlatna vila je videla otrokovo občutljivo srce. Poudarila je, da ta deček ne bo srečen. Pisal bo pesmi.

Po pesnikovi smrti so se vile rojenice zopet srečale. Modra in bela vila sta škrlatni vili priznali, da je imela najbolj prav. Pesnikov najpomembnejši del telesa je bilo srce. Njegova učenost in šole so šle v pozabo, ostale pa so njegove pesmi.

Tako so nas vile rojenice popeljale skozi pesnikovo življenje tudi na naših dveh prireditvah  ob slovenskem kulturnem prazniku (v Zavrču 6. februarja, v Cirkulanah 7. februarja).

Napoved vil rojenic so popestrili učenci s petjem, plesom, igranjem, predvsem pa z različnimi  recitacijami.

Po proslavi so učenci reševali knjižno uganko.

Marica Zebec

Ob kulturnem prazniku smo se poklonili slovenski kulturi tudi na lokaciji v Zavrču. Vile rojenice so napovedale usodo dečka, rojenega v Vrbi; napovedi le-teh so se uresničile. Deček je zrastel v učenega moža in otroci  so ga imeli zelo radi. V srcu je nosil pesmi, ki jih je pisal. Ni ostal znan po svojih dejanjih, po svojih srčnih pesmih pa se ga še danes vsi spominjamo. Proslava ni bila namenjena zgolj Prešernovi poeziji, ampak nasploh kulturi.

Erna Friščić, Irena Vesenjak

(Skupno 309 obiskov, današnjih obiskov 1)