Cirkulane, nekoč sv. Barbara v Halozah, je razgibano naselje, obdano z vinogradi, gozdovi, travniki in njivami.
Današnjo reliefno podobo Cirkulan je izoblikoval potok Bela s svojimi pritoki Belica, Duga in Gradiški potok. Griči v cirkulanskem okolišu segajo do višine 300 m, le Vrbajnšak nad Borlom se dviga 412 m visoko. Nekateri arheologi in zgodovinarji menijo, da je gričevnat svet Haloz s svojo prijetno klimo in s sončnimi rebri, ležečimi med svetlimi gozdovi že zelo zgodaj pritegnil človeka. O tem pričajo tudi arheološke najdbe (6 kamnitih sekir).
Nekateri menijo, da so že ptujski Rimljani imeli v Halozah vinograde. Kdaj so se naselili prvi Haložani, lahko samo ugibamo. Leta 811 je frankovski vladar Karel Veliki določil reko Dravo za mejo med salzburško nadškofijo in oglejsko patriarhijo. Cirkulane so prišle pod oblast oglejskih patriarhov. Tedaj se usoda Haložanov, ki so postali tlačani, tesno poveže z gradom Borl. Ta odvisnost je potekala vse do patenta o kmečki odvezi leta 1849.

V času vladavine Marije Terezije je leta 1780 v Cirkulanah uvedena tudi osnovna šola. Na območju Cirkulan so naslednje vasi: Brezovec, Cirkulane, Dolane, Gradišča, Gruškovec, Mali Okič, Medribnik, Meje, Paradiž, Pohorje, Pristava, Slatina, Veliki Vrh.

Najpomembnejša gospodarska panoga je vinogradništvo. Ena izmed najmogočnejših utrdb na Slovenskem je grad Borl, zidan v 11. stoletju na strmi skali nad Dravo. Od tu nas planinska pot pripelje do romarske cerkve sv. Ane, ki je bila zgrajena v 17. stoletju. Kraj Cirkulane pa krasi cerkev Sv. Barbare z malo nagnjenim, 52 m visokim zvonikom. Zgrajena je bila v 12. stoletju, današnja podoba pa je iz 18. stoletja. Tudi cerkev Sv. Elizabete v Pohorju je vredna ogleda. Lepota haloških gričev je navdušila tudi pesnika Otona Župančiča, ko je leta 1939 obiskal te kraje: Novi kraji nova čuda. Prijazni ljudje. Prijetno presenečen nad slikovito pokrajino Haloz.

Glavni dogodki-prireditve: Na pustno soboto vas vabimo na fašenk, ko izbiramo najizvirnejšo masko. V juliju, na anijsko soboto in nedeljo, se bomo podali k romarski cerkvi Sv. Ane nad Borlom. Prav posebno živahno pa je pri nas v jeseni ob trgatvi in na martinovo, ko spreminjamo mošt v vino.

Vir: Spletna stran: http://www.slovenia.info/

(Skupno 595 obiskov, današnjih obiskov 1)