Dan po svetovnem dnevu čebel, ki ga obeležujemo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, smo v torek, 21. maja 2024, predali svojemu namenu učni čebelnjak ali kot smo ga poimenovali »šolski bučenjak« čebelarskega krožka v Zavrču.

Skupaj s Čebelarskim društvom Zavrč smo se prijavili na razpis za učni čebelnjak, ki ga donira Prva osebna zavarovalnica. Po ureditvi vse potrebne dokumentacije smo izpolnili pogoje za kandidaturo in ga po preštetju za nas oddanih glasov na spletu tudi prejeli za kar smo neizmerno hvaležni. Tako bomo še bolj aktivno cenili naše pridne kranjske sivke, pridelavo domačega medu pa še kakšnega čebeljega produkta.

Zelo smo veseli, da so nas ob otvoritvi obiskali visoki gostje, ki so zaslužni za projekt umeščanja učnih čebelnjakov med čebelarske krožke po Sloveniji. Gostili smo predsednika Čebelarske zveze Slovenije in Čebelarske zveze Evrope g. Boštjana Noča, predsednico uprave Prve osebne zavarovalnice g. Natašo Hajdinjak, župana Občine Zavrč G. Slavka Pravdiča.

S svojo prisotnostjo pa so nas počastili tudi številni gostje okoliških čebelarskih društev, drugih društev občine in krajani. 

Naši učenci so se izkazali s prijetno dobrodošlico gostom in od pomoči sodelavcev šole lepo izpeljanim kulturnim programom in ureditvijo prireditvenega prostora. Čebelarsko društvo Zavrč ob pomoči Društva gospodinj pa s pogostitvijo gostov in s tem zopet pokazalo, da je gostoljubnost pri nas doma.

Mladi čebelarji in mentorja smo veseli, da ima čebelnjak že vseljene čebelje družine, zavedamo pa se, da to prinaša obveznosti in skrb za čebele. Ampak, kot je sladek med so tudi te skrbi sladke. In, če bo letos čebelje paše dovolj, bomo ob Dnevu slovenske hrane uživali med iz »domačega« čebelnjaka.

Mentorja čebelarskega krožka:
Edi Hojnik in Ivo Zupanič

Povezani članek

(Skupno 167 obiskov, današnjih obiskov 1)