»Rastem s knjigo« je vseslovenski projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in kasneje srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. V šolskem letu 2022/2023 poteka projekt za sedmošolce že sedemnajstič.

Projekt Rastem s knjigo smo s sedmošolci izvedli v marcu 2023, in sicer smo se z učenci 7. razredov, z obeh lokacij, skupaj odpravili z redno avtobusno linijo Zavrč–Ptuj–Zavrč in Cirkulane–Ptuj–Cirkulane v Knjižnico Ivana Potrča Ptuj.

Sedmošolci so dobili v dar knjigo pisatelja Boštjana Gorenca Reformatorji v stripu, z izvirnimi ilustracijami Jake Vukotiča.

Koordinator nam je knjižnico najprej predstavil, osredotočil se je predvsem na elektronsko izposojo knjig in nam predstavil dve aplikaciji, Mcobiss in Biblos, preko katerih si lahko učenci knjige izposodijo in tudi berejo.

Nato smo odšli na mladinski oddelek knjižnice, v sobo Branke Jurca. Tam nam je knjižničarka predstavila najbolj iskane in brane mladinske knjige. Z zanimanjem so otroci prisluhnili delu zgodbe in se muzali ob napeti dogodivščini glavnega junaka. Ogledali smo si tudi predstavitveni film.

V prejeto knjigo so sedmošolci zapisali svoje vtise tistega dne in jo po metodi dolgega branja prebrali pri urah slovenščine. V zvezek so napisali časovno os dogajanja, kako je prišlo do tiska prve slovenske knjige. Najbolj so se začudili, ko so prebrali, da so se knjige skrivale v vinskih sodih. Nato so učenci risali svoj strip, življenjepis v besedi in sliki, z naslovom »Moj lajf«. Na duhovit in humoren način so nekateri prikazali svoje življenje, vse do danes. Na šolskem hodniku smo stripe razstavili in nemalo drugih učencev se je ustavilo ob njih in se nasmejalo raznim situacijam.

Projekt je na šoli že vsa leta zelo dobro sprejet. Najprej so se učenci navdušili nad tem, da smo se v knjižnico na Ptuj odpravili z redno linijo avtobusa. Nekateri namreč niso vedeli, kje sploh je avtobusna postaja, kam pogledati, da stopiš na pravi avtobus in kako priti skozi mesto do knjižnice. To jim bo zagotovo koristilo že čez 2 leti, ko se bodo morali sami odpraviti na Ptuj v srednjo šolo. Menim, da je to zraven obiska knjižnice ključni moment in da bomo na šoli to obliko prevoza, z redno linijo avtobusa, prakticirali še naprej.

Naš temeljni namen je osnovnošolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic in bibliobusa, če pa se še zraven učijo za življenje, pa je še toliko boljše.

Petra Purgaj, vodja projekta RSK na šoli

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)