Plastic Pirates – Go Europa! je skupna kampanja skupnostne znanosti nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave (BMBF) v sodelovanju s portugalskim ministrstvom za znanost, tehnologijo in visokošolsko izobraževanje ter slovenskim ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Kampanja poteka v vseh treh državah od leta 2020 do leta 2021 v okviru tria predsedstva Svetu Evropske unije.

Cilji kampanje je okrepiti znanstveno sodelovanje v Evropi, spodbujati predanost skupnostnih znanstvenikov ter doseči večje ozaveščanje in zavedanje o okolju. Skupni projekt teh treh držav prikazuje, kako lahko evropski državljani sodelujemo pri doseganju skupnih ciljev.

Na naši šoli so učenci sodelovali pri prepoznavanju mikroplastike v potoku Bela ter s tem prispevali k boljšemu razumevanju okoljskih težav. Raziskovali smo problematiko plastičnih odpadkov v okolju in posledično vpliv plastičnih odpadkov, ki se prenašajo po celinskih vodnih poteh v reke in morja. Pri delu smo uporabljali Projektno knjižico, ki nam je služila kot vodnik za vzorčenje. Svoje rezultate smo poslali znanstvenikom v obdelavo.

Slika 1: Skupina raziskovalcev iz 6.A z mentoricama

Slika 2 in 3: Bili smo pravi raziskovalci

Ugotovili smo, da je v potoku Bela veliko odpadkov. Med njimi so izstopale PVC vreče od umetnih gnojil. Glede količine odpadkov ni bilo odstopanje glede na mesto vzorčenja (neposredna bližina Kovačevega in Rakišovega mostu). Zanimivost je tudi ta, da se je količina odpadkov v kratkem roku (3 tednov) spet pojavila.

Slika 4: V bližini Kovačevega mosta je bilo veliko starih PVC vreč in železa. Učenci so se spraševali, kako domačine osvestiti o neprimernem metanju smeti v potok.

Slika 5: Potok Bela nas je, ob Rakišovem mostu, presenetil z veliko železa.

Voda je najbolj razširjena spojina na Zemlji. Brez vode ni življenja. Velika odstopanja pomenijo naravno katastrofo (suša, poplave).

V naslednjem šolskem letu bomo pozorni in skrbno spremljali onesnaženost potokov v bližini naše šole. Želimo si čistih, bistrih in šumečih potokov brez odpadkov.

Učenci in mentorici Suzana Stopajnik in Ana Belšak

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)