Počasi, lepo počasi pisalo po papirju drsi,

nam črke ustvarja in misli umiri.

Od 18. do 22. januarja bo potekal TEDEN PISANJA NA ROKO. To je vseslovenska akcija, s katero ozaveščamo o pomenu ohranjanja pisanja z roko.

Navkljub prevladujoči uporabi digitalne komunikacije, ki jo je covid 19 še pospešil, ugotavljamo, da je spodbujanje pisanja z roko potrebno bolj kot kadarkoli doslej. Razvoj informacijske tehnologije in uporaba računalnika v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko. Napisati eno stran z roko velikokrat predstavlja pravi fizični napor. Tudi veliko osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, pohval ali zahval, pošiljamo in prejemamo preko elektronske pošte. Pisanje z roko  je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost, ki pa jo razvijamo le z vajo. Naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo zapišemo z roko, se v spominu ohrani dlje časa.

Te akcije – pisanja z roko –  se bo drugo letos zapored udeležila tudi naša šola. V TEDNU 2021 bomo spodbujali »lepo« pisanje z roko, čitljivo, tekoče, četudi bomo pisali bolj počasi. Skrbno bomo oblikovali in povezovali črke. Vemo, da nekateri pišejo le še s tiskanimi črkami, a se bomo v TEDNU 2021 trudili pisati s pisanimi črkami, tako malimi kot velikimi. Na srečo lahko navkljub covidu-19, če smo zdravi, pišemo z roko.

Osrednja tema Tedna 2021 je »PIŠEM PISMO PRIJATELJU«. To je tema, ki vam, dragi učenci in starši, daje veliko možnosti. Lahko pišete zahvale, pohvale, čestitke (npr. za rojstni dan), voščila, pismo s počitnic… Besedo »prijatelj« razumemo v širšem pomenu besede. To je lahko sošolec, sošolka, oče, mama, babica, dedek, brat, sestra, učitelj, sosed ipd.

Zelo bomo veseli sodelovanja tudi vas, dragi starši.

Učenci predmetne stopnje boste pisali z roko in seveda z nalivnim peresom pri urah slovenščine, svoje izdelke boste posredovali v spletno učilnico. Učenci razredne stopnje pa boste napisana pisma posredovali svojim učiteljicam.

Nekaj navodil:

-pismo (zahvalo, pohvalo, čestitko… ) prijatelju/ici, sošolcu/ki, starim staršem, učitelju/ici, komurkoli…;

– lahko pišete pismo »CELEMU SVETU«, ki se je znašel v času, ki je drugačen in za večino poln vsakodnevnih izzivov…;

– devetošolci lahko pišete pismo svojim malim prijateljem – prvošolčkom…;

– v pismu lahko uporabite tudi kakšno lepo misel ali citat;

– pismo pišite z roko in nalivnim peresom (razen prvošolčki);

– pazite na čitljivost, pravopisno in slovnično pravilnost….;

– svoje pismo fotografirajte in ga posredujte učiteljem;

To je le nekaj predlogov, domišljiji, izvirnosti, ustvarjalnosti pustite prosto pot! Ostala navodila dobite učenci pri svojih učiteljih.

Oglejte si tudi video o pisanju z roko, ki so ga pripravile dijakinje Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana. Najdete ga na naslednji povezavi: https://youtu.be/tjaWc7MduXY.

Vabimo vas k sodelovanju in ne pozabite: Pišem, torej sem. Lepe misli so najlepše napisane z roko.

Knjižničarka Marinka Zebec

PRIPONKA: Podlaga za pisanje rokopisov 2021 (klikni na povezavo)

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)