Na današnji dan smo kljub izobraževanju na daljavo obeležili tudi tradicionalni slovenski zajtrk, ki je sovpadel z izvedbo naravoslovnega dne. Letošnji slogan je v ospredje postavil pomembno živilo – med, in se glasi takole: »Zajtrk z medom – super dan!« Čeprav dneva slovenske hrane ne moremo obeležiti v šoli, smo se odločili, da ga izpeljemo na daljavo. V teh časih, ko smo doma, lahko morda namenimo več časa razmisleku, kako pomemben obrok za dober začetek dneva je ravno zajtrk. Zajtrkovanje dokazano vpliva na učenje, saj izboljša delovanje miselnih procesov in ima pozitiven vpliv na učenje in logično sklepanje. Čas, ko preživljamo čas doma, je zato odlična priložnost, da razmislimo tudi o pravilnem in zdravem prehranjevanju.

Naši učenci so se danes zbudili v megleno jutro, a v njihovih domovih so že sijale lučke, ko so pripravljali svoje zajtrke. Najprej so se s pomočjo zapisa osvežili znanje o zdravem zajtrku, o živilih, iz katerih je pripravljen, in samem načinu priprave. Sledila je priprava zajtrka. Pisani in lepo pripravljeni krožniki naših učencev so dokaz, da se zavedajo pomena zdrave hrane, prav vsi pa so v ospredje postavili tudi med, ki je energijsko zelo bogato živilo. Na domačih pogrinjkih tako ni manjkalo niti kruha, sadja, mleka, masla, jabolk in drugih tradicionalnih živil, brez katerih si zajtrka ne znamo predstavljati.

Učenci so v nadaljevanju pogledali poučen didaktični filmček o pomembnosti čebel, saj je prav, da razumejo, da brez čebel dejansko ni življenja. Sledilo je reševanje poučnih kvizov, preko katerih so učenci svoje znanje še utrdili in se kaj novega naučili.

Ob dnevu slovenske hrane bodimo hvaležni vsem, ki se trudijo pridelati domače in zdrave pridelke. Kljub delu na daljavo nam je uspelo izpeljati čudovit naravoslovni dan in zajeti vse tisto, kar je pomembno: pomembnost slovenskega podeželja in zavedanje o zdravi prehrani.

Dragi učenci, naj bo takih zajtrkov čim več. Saj veste, kako pravijo: »Prazen žakelj ne stoji pokonci!«

Pa dober tek!

Prilagamo Vam še poučen filmček o pomenu zajtrka in pridnih čebelic ter vas lepo vabimo k ogledu.

(Skupno 763 obiskov, današnjih obiskov 1)