Že drugo leto zapored na naši šoli, v Zavrču, gostimo razstavo o vojni za samostojno Slovenijo, letošnja razstava nosi naslov Uporniki z razlogom. Razstavo smo odprli s kratko prireditvijo, v ponedeljek, 1. aprila 2019, na kateri smo gostili predstavnike Združenja policijskih veteranskih društev Sever, direktorja Policijske uprave Maribor, avtorico razstave Vojna za samostojno Slovenijo 1991, Manevrska struktura NZ, gospo Darinko Kolar Osvald, kvartet policijskega orkestra, predstavnike občine.

V medijih, doma in v šoli veliko slišimo o zgodovini naše države in o plebiscitu, 23. decembra, leta 1990, ki je Slovenijo popeljal do samostojnosti in neodvisnosti od drugih držav. Slovenci smo si svojo državo morali priboriti z enotnostjo in trdno voljo, ki nas je pripeljala do zastavljenega cilja. Vse to je globoko zaznamovalo naše stare starše, družino in nenazadnje tudi vse nas. Vsi čutimo vpliv zgodovinskih dogodkov, zaradi katerih smo postali bolj svobodni kot kdaj koli prej.

Učenci na naši šoli enačijo svobodo s tem, da lahko delajo, kar želijo in da sami odločajo o svojem početju. A vendar vedo, da svoboda ni enaka za vse na svetu. Obiskovanje šole in sproščen pogovor s prijatelji je dragocenost, ki je mnogi otroci nimajo. Tudi beseda samostojnost jim ni čisto tuja. Pomeni, da nisi odvisen od odločanja drugih ljudi ali oblasti in imaš prosto pot za razvoj in odkrivanje novega sveta. Vedo tudi, da je spoštovanje do lastne države hkrati tudi spoštovanje do vseh državljanov, do skupnosti ljudi, v kateri živijo. Imeti pozitiven odnos do nje pa pomeni imeti dobro mnenje tudi o sebi.

»Domovina ni samo ozemlje na zemljevidu. Zame je to nekaj, kjer si lahko to, kar si. To je tam, kjer se počutiš domače. Domovina je nekaj, kar nosimo s sabo, v svojem srcu. To je to, kar nas naredi Slovence. Imejmo radi svojo domovino in jo spoštujmo.«

Razstava je na ogled v 1. nadstropju šole v Zavrču, do petka, 12. 4. 2019, nato se preseli v šolo v Cirkulane, kjer bo na ogled od 15. do 26. aprila 2019.

Pridite in oglejte si jo. Vabljeni.

 

Zapisala Petra Purgaj, učiteljica slovenščine

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)