»Srce brez sanj, je kot ptica brez petja.«
»Ne glede na to, kaj je bilo včeraj, ptice vedno začnejo dan z novo pesmijo.«
(neznan avtor)

Zasluženo zlato

11. 5. 2018 smo se folklorniki OŠ Cirkulane Zavrč, kot že vrsto let, udeležili državne revije ljudskih pesmi, plesov in običajev PIKA POKA POD GORO, v Rogaški Slatini. Predstavili smo se z venčkom Muzikant bi rad bija in tako prejeli zlato priznanje.

Muzikant bi rad bilja

Nekoč, ko ni bilo glasbenih šol, so bili ljudski muzikanti največkrat popolni samouki in zaigrali so na vse, kar so prijeli v roke.  Njihov navdih so bili dogodki iz okolice, melodije in ritmi iz narave.  Imeli so izreden posluh in  tisti pravi muzikant  je bil enostavno rojen.

Vsebina postavitve:

»Jaz bi lüšten bija, če bi mel štrment«… si prepeva Jaka. Njegova želja je Lizi predstaviti pesem, ki mu je ostala v ušesu ob žvrgolenju ptičice. Fantič poskuša igrati na različne inštrumente in ugotovi, da je biti muzikant težek stan, »saj strune vun prebirat« on ne zna.

Pesmi:

Jaz bi lüšten bija ( Ljudske pevke iz Zavrča)

Kaj ti dam, da te malo požgečkam

Plesi vzhodne Štajerske (Vareja, Gradišča, Markovci, Lancova vas):

ples s ploskanjem, trojke, štajeriš v troje, zibenšrit, kosmatača, pumerlpetrus.

Glasbena spremljava: diatonična harmonika, klarinet, preprosti ljudski instrumenti (lončeni bas, glavnik, orglice, kamenčki, lončena piščalka, ribež…).

Vse čestitke mladim folklornikom, ki so pokazali, da so iz pravega testa. Ponosna sem na vas!

Hvala gospe ravnateljici Suzani Petek za vso podporo, hvala tudi somentorjema Izidorju in Dragici, zunanjima sodelavcema Danici in Sandiju, spremljevalcem Mitju, Erni in Lojzu, Minei za pomoč pri petju, hvala za finančno podporo KUD-u Maksa Furjana, predvsem pa zahvala tudi vam dragi starši, ki ste skrbno pripravili noše in nas s pozitivno energijo podpirali na daljavo.

Mentorica Janja Solina Črnivec

(Skupno 214 obiskov, današnjih obiskov 1)