Prireditev Pohod prijateljstva, ki je letos potekala že enajstič, je težko opisati na kratko. V okviru koncepta Zdrave šole in medgeneracijskega sodelovanja, se je dogodek rodil iz športnega dneva, pohoda, na katerega smo najprej povabili starše. Potem so se pridružili še stari starši. Da smo se na koncu še dobro sprostili, smo dodali še igre, druge športe… Pekli smo kostanje. Povabili še lokalne pridelovalce in imeli tržnico. Začeli nagrajevati udeležence… Dodali kulturni program. Prestavili termin na pomlad, ko praznujemo Dan Zemlje. Pohod prijateljstva je postala največja prireditev šole, dan šole. Prireditev je rasla in rasla, prerasla okvirje šole, soorganizatorji so postala društva v obeh občinah, Cirkulane in Zavrč. Začeli so prihajati tudi gostje iz drugih krajev in prireditev smo odprli za vse obiskovalce, soorganizatorji so postala številna društva in organizacije iz širšega okolja. Prireditev je postala zanimiva tudi za številne sponzorje…

Danes s ponosom lahko rečemo, da je Pohod prijateljstva OŠ Cirkulane-Zavrč ena najlepših, največjih in najbolje organiziranih prireditev v našem okolju, v tem delu Štajerske.
Letošnja je bila še boljša in pestrejša, kot lansko leto.

Sobota, 21. 4. 2018 je bil prelep sončen dan. Skorajda prevroč za ta letni čas. A štiri mesece priprav je moralo nagraditi idealno vreme. Malo pred 9. uro se je na gradu Borl zbralo okoli tisoč pohodnikov (na grad je vozil tudi avtobus), ki jih je pozdravil graščak, grof Sauer. Zbrane so zabavale tudi melodije Štajerskih frajtonerjev. Pohodniki so krenili na prečudovito, senčno in razgibano pot po haloških hribih, medtem pa se je pri vrtcu v Zavrču zbralo še 200 pohodnikov, ki jih je čakal Mini pohod. Vsi pohodniki so se združili pri cerkvici device Marije in skupaj prišli do glavnega prizorišča dogodka, stadiona v Zavrču, kjer je že vse bilo pripravljeno za veliki dogodek, ki ga je pripravilo 198 prostovoljcev in 54 organizacij.

Najprej se je predstavilo več kot 100 nastopajočih v kulturnem programu, kjer smo videli gimnastično akrobatske točke, odlične plesalce ter dih jemajočo točko učencev z velikimi žogami kot bobni – DRUMS ALIVE, kar je ponazarjalo Zemljo. Ta dan smo namreč praznovali, poleg Dneva šole, tudi Dan zemlje. Prireditev so otvorili ambasadorji prireditve (Katarina Pungračič, Vinska kraljica Slovenije, Emina Ekić, Miss Universe Slovenije, Indira Ekič, The Biggest Loser Slovenija, Robert Vuzem, podžupan Občine Zavrč ter predstavnik sponzorjev), ravnateljica Suzana Petek ter ostali gostje; poslanka v DZ, Suzana Lep Šimenko, Janko Lorbek, podžupan Občine Zavrč ter Milena Debeljak, direktorica OU Občine Cirkulane.

A udeleženci, ki se jih je po ocenah na koncu skupaj nabralo okoli 1600, so že nestrpno čakali, da se zabava začne.

Tako pester nabor aktivnosti za udeležence je težko najti na katerikoli prireditvi. Zabavali smo se vsi, od najmlajšega udeleženca (Mina Bezjak Kelc) do najstarejšega (G. Peter Zmazek) ter vsi ostali (najštevilčnejša družina letos so bili Cesarjevi z 32 člani). Najmlajše so čakale ustvarjalne delavnice, igralnica in poligoni na prostem, badminton igrišča, cirkuške delavnice, poslikava obraza, napihljivi gradovi in atraktivna smučarska skakalnica Mini Planica. Najstniki in malo starejši so prav tako bili deležni izjemno pestrega nabora aktivnosti: potekal je Decathlonov turnir v nogometu, Footsnooker (nogometni biljard), Soapsoccer (nogomet na milnici), Footgolf, lokostrelstvo, jahanje ter vožnja s kočijo. Na devetih stojnicah so se predstavljala društva in organizacije; prikaz oživljanja ponesrečenca (ekipa prve pomoči CZ in RK Cirkulane), program SVIT, Nacionalni inštitut JZ, Zdravstveni dom Ptuj, sladkali smo se z dobrotami društva gospodinj Zavrč ter čebelarjev iz Zavrča, svoje aktivnosti so predstavljali planinci iz Cirkulan, Društvo za oživitev gradu Borl, Zavod Simbioza ter seveda OŠ Cirkulane-Zavrč… Udeleženci so želeli obiskati prav vsako aktivnost, kar ni naključje, saj je organizator letos uvedel nagradno igro, kjer so udeleženci na posebne kartončke zbirali štemplje, da so lahko potem sodelovali v žrebu za bogate nagrade.

Kmalu je bilo celotno prizorišče odeto v jabolčno zeleno barvo, kakršne so bile uradne majice dogodka, ki so jih nosili udeleženci. Tudi za počitek ob vseh dejavnostih je bilo poskrbljeno, udeleženci so se lahko okrepčali ob dobri hrani in pijači in se v ritmih glasbe zabavali pod velikimi senčniki.

Pet ur zabave je minilo kot bi trenil in na vrsti je bila razglasitev naj udeležencev ter podelitev nagrad. Glavne nagrade, kvalitetnega in atraktivnega gorskega kolesa, ki ga je podarila športna trgovina Decathlon Maribor, se je razveselil Jakob Brlek, lanskoletni najmlajši udeleženec.

Vodja prireditve, Mitja Vidovič, zadovoljno ugotavlja: “Prečudovit dan se bo vsem udeležencem in sodelujočim zagotovo globoko vtisnil v spomin, saj smo skupaj preživeli prečudovit dan, se družili s prijatelji vseh generacij, spoznali nove ljudi od blizu in daleč. Pokazali smo tudi, da ljudje v Zavrču in Cirkulanah znamo stopiti skupaj in združeni pokazati svetu, kako lepo je pri nas v Halozah. Hvala vsem obiskovalcem ter prostovoljcem in soorganizatorjem!”

Prireditev so podprli:

Občina Zavrč
Občina Cirkulane
ŠPORTNA TRGOVINA Decathlon
ISM Vuzem d.o.o.
Hrid-mont d.o.o.
EMG d.o.o.
Intera d.o.o.
INT Težak d.o.o.
Ptujske pekarne d.d.
Perutnina Ptuj d.d.
Pomurski sejem d.d.
Terme Ptuj d.o.o.
Atina d.o.o.
Kmetijska zadruga Ptuj z.o.o
Gostišče Krona Cirkulane
E-študentski servis
Haložanka d.o.o
Vinski hram Kotolenko
Kmečki turizem Pungračič
Ilkos d.o.o.
Audio Kondrič d.o.o.
Združenje SAZAS
Zavod IPF

Ambasadorji:
Katarina Pungračič, Vinska kraljica Slovenije
Emina Ekić, Miss Universe Slovenije
Indira Ekić, The Biggest Loser Slovenija
Robert Vuzem, ISM Vuzem

Sodelujoči:

Osnovna šola Cirkulane-Zavrč
Športno društvo Nogometna šola Zavrč
Gasilsko društvo Zavrč
Društvo Gospodinj Zavrč
Čebelarsko društvo Zavrč
Ekipa PRVE POMOČI RK in Civilne zaščite Cirkulane
Konjeniški klub Borl
Halo d.o.o.
Planinsko društvo Cirkulane
Gasilsko društvo Cirkulane
Plesni KLUB Moreno
Gimnastično društvo Ptuj
Zavod Simbioza
Društvo za oživitev gradu Borl
NIJZ
Mini Planica
RUD ELEJA – Brata Malek
Aeroklub Ptuj
Zdravstveni dom Ptuj
Društvo Baron
Footgolf klub Ptuj
Brezmejna dimenzija
Snook d.o.o.
Zavod AccordArt
Vladimir Solina s.p.
Policijska Postaja Gorišnica
Bar pri Veselič
Fotograf: Sandi Kelc
Snemalec: Stanislav Zebec

Drugi mediji o dogodku:

Na postalu Spodnje Podravje

Na spletni strani PD Cirkulane

(Skupno 288 obiskov, današnjih obiskov 1)