Mesec_Knjiznic

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL – International Association of School Librarianship ) tudi letos vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic.

Letošnje geslo se glasi  “Naučite se razvozlati svoj svet” , opozarja pa seveda na pomen šolskih knjižnic. Šolske knjižnice so nujno potrebne pri razvoju učnih spretnosti in pri razvoju kritičnega mišljenja. Šolski knjižničarji sodelujejo pri poučevanju, razvijanju učnih strategij, razvijanju različnih vrst pismenosti, razvijanju kritičnega mišljenja in ostalih kompetenc, ki so potrebne za delovanje v današnji družbi. Praznovanje mednarodnega meseca šolskih knjižnic pa opozarja na široko paleto dejavnosti, s katerimi knjižnice učence in starše opremljajo za življenje.

V slovenskem prostoru  – Sloveniji in zamejstvu – bo projekt izpeljala Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije v sodelovanju z Društvom šolskih knjižničarjev Slovenije.

MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNJIC BOMO OBELEŽILI Z RAZLIČNIMI DEJAVNOSTMI:

  •  razstava knjig (novosti; slikanice Svetlane Makarovič…)
  • pravljične ure za prvošolčke,
  • reševanje oktobrske knjižne uganke,
  • izdelovanje knjižnih kazalk,
  • branje za bralno značko,
  • pet naj slovenskih knjig po predlogu učencev, ki bi jih za branje priporočali otrokom po vsem svetu,…

V mesecu oktobru pa mineva tudi 40 let, odkar je knjižne police ugledala Sapramiška pisateljice Svetlane Makarovič. V tem mesecu se bo Sapramiška potepala in otroke razveseljevala tudi po knjigarnah Mladinske knjige po Sloveniji.

Želim vam lep mesec s knjigo!

Knjižničarka Marinka Zebec

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)