Obljuba dela dolg. Obljubljenega izleta za naj učence, naj razred, naj športnike… šole nismo mogli realizirati v mesecu juniju, kot smo planirali, zaradi vremenskih razmer. Pa smo ga, kot smo takrat obljubili, v mesecu avgustu, v četrtek 27., na lep sončen dan.

Z avtobusom smo se odpeljali v Vače pri Litiji, kjer smo naleteli na vaško (Vaško) klepetuljo, ki se nam je ponudila za vodenje po Vačah. Če je že malo nejasnosti ali se prav napiše Vaška klepetulja ali vaška klepetulja, bi klepetulja mirne duše lahko zapisali z veliko začetnico. No, seveda je prav, da povemo, da je gospa iz družinskega gledališča Kolenc zgolj odigrala svojo vlogo in odlično ji je šlo.

Tako smo si najprej ogledali cerkev sv. Andreja in predvsem njeno posebnost – Božji grob s konca 19. stoletja, izdelek steklarne v Ostravi na Češkem.

Sledil je sprehod proti vasi Klenik. Na poti smo si ogledovali lesene skulpture – pomnike, kot jih je poimenovala naša klepetava vodička in razlagala njihov pomen. Na poti nas je presenetil čisto pravi palček Kihko, in nam v sušilnici lanu razložil kako iz rastline lan nastane laneno platno. Poleg tega pa nam pokazal, da simbole iz Vaške situle nosimo s seboj.

V naselju Klenik smo si podrobno ogledali kopijo situle iz Vač, izvedeli kako so jo odkrili, naredili domačo nalogo, ki nam jo je dal palček Kihko in nadaljevali na obalo. Ja čisto pravo morsko obalo smo obiskali – no fosilno, o kateri nam je vse razložil zagnani kopalec. Gre za ostanek fosilne obale miocenskega morja, ki sodi med najlepše znane tovrstne najdbe na svetu.

Vrnili smo se v Vače in se z avtobusom odpeljali v Slivno zahodno od Vač, kjer je Geometrično središče Slovenije. Obeležje GEOSS, velja za eno najbolj priljubljenih izletniških točk v tem delu Slovenije. Seznanili smo se s pomenom tega obeležja, se spomnili, da je prav imeti rad sebe in druge in se podali v pustolovski park.

Pustolovski park v vasi Slivna, blizu geometričnega središča Slovenije, ponuja pet plezalnih poti na drevesih. Na različnih višinah nas je pričakalo 72 plezalnih elementov, spustov … Pogumno smo se podali na sebi primerne plezalne poti in vse ovire jih uspešno premagali.

Na poti proti domu, smo se ustavili še Trojanah. Bilo je lepo!

Pripravil: Ivo Zupanič

 

(Skupno 121 obiskov, današnjih obiskov 1)