V nizozemskem mestu Alkmaar so med 24. in 29. junijem 2015 potekale Mednarodne igre šolarjev, nekakšne olimpijske igre za mlade. Letos so bile že 49. po vrsti, prve pa so bile izvedene v Celju, prav na pobudo slovenca Metoda Klemenca. V devetih športih (atletika, plavanje, gimnastika, judo, tenis, odbojka, nogomet, golf, odbojka na mivki) je tekmovalo 1289 športnikov iz 33 držav iz 5 kontinentov. Športniki tukaj ne zastopajo samo držav, ampak tudi mesta. Tako sta Ptuj z okolico zastopali ekipi 7 atletov in 4 judoistov, skupaj 11 športnikov, ki so jih spremmljali 3 trenerji (Mitja Vidovič – judo, Brina Ternovšek, David Hameršak – atletika) ter vodja Anica Ternovšek.

Ekipo judoistov so sestavljali Viktorija Zadravec (-57kg), učenka 8.a razreda OŠ Cirkulane-Zavrč, Filip Laura (+73 kg), Rene Kloar (-55kg) in Nika Šlamberger (+57kg). Vsi mladi perspektivni judoisti so člani Judo Kluba Drava Ptuj, kjer trenirajo pod strokovnim vodstvom trenerja Vlada Čuša in ekipe.

Na judo tekmovanju so sodelovale ekipe iz celega sveta in konkurenca je bila zelo močna, zato je tekmovanje predstavljalo tudi dober test za udeležence. Vsi štirje ptujski judoisti so prikazali zelo dobre borbe, veliko tehničnega znanja in s tem dokazali da je slovenski judu v samem svetovnem vrhu. Za piko na i, medaljo, je zmanjkalo mogoče malo več izkušenj in pri nekaterih slabša fizična pripravljenost kot posledica nedavnih poškodb.

Naša učenka Viktorija Zadravec je odlično začela tekmovanje, po dveh doseženih zmagah na začetku, ji je na koncu zmanjkalo moči in je končala na 5. mestu (zmagovalka Inga Boruch, Avstrija), kear je zelo dober rezultat, če upoštevamo konkurenco. Filip Laura je osvojil v svoji kategoriji končno četrto mesto (zmagal je izjemni korejec Kim Minjong). Prav tako 5. je bila tudi Nika Šlamberger (zmagovalka Ronny Gal, Izrael), ki je medaljo izgubila v zadnjih sekundah tretje borbe, potem ko je v prvi borbi premagala favorizirano korejko Je Jiwoo. 7. mesto je osvojil Rene Kloar (zmagovalec Cheng Yen-Ming, Taiwan), ki je v začetne borbe šel z malo preveč rešpekta, a na koncu pokazal, da prav tako sodi med najboljše.

Z doseženimi rezultati smo lahko zelo zadovoljni, z več takšnimi izkušnjami pa se lahko uresničijo tudi želje po medalji, ki je že tokrat bila na dosegu rok. Judoisti so si z borbami z tekmeci iz celega sveta nabrali ogromno novih znanj in izkušenj, za konec pa so sodelovali na trening campu znane nizozemske judoistke Elisabeth Willeboords, dvakratne evropske prvakinje in tretje iz olimpijskih iger.

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)