ikonca

V šolskem letu 2013/14 je z vadbo judo krožka na OŠ Cirkulane pričel delovati nov krožek, ki otrokom omogoča pridobiti nova znanja. V vadbo so se vključili otroci iz razredne in predmetne stopnje, tako da je bilo potrebno za starejše učence in učenke zagotoviti še eno,  dodatno skupino.  Vadba poteka pod okriljem Judo kluba Drava iz Ptuja, ki je zagotovil strokoven kader za poučevanje. Otroci so se učili osnov juda, usvojili šolo padanja in pričeli z učenjem začetnih tehnik. Nekateri so se udeležili tudi že tekmovanj v Mariboru, na Ptuju in Slovenski Bistrici. Zaključek šolskega leta pa so obeležili s klubskim tekmovanjem v šolski telovadnici, izkazale pa so se tudi mame, saj so pripravile slastna peciva za zaključno druženje.

ZAKAJ JE JUDO PRIMEREN ZA OTROKE?
1.  Je telesna vadba
2.  Je univerzalen šport, ki človeka razvija celostno
3.  Razvija koordinacijo
4.  Je samoobramba
5.  Poudarja enakopravnost med spoloma
6.  Gradi in krepi samozaupanje in samopodobo
7.  Uči disciplino
8.  Poudarja individualen dosežek posameznika v okviru njegovih zmožnosti
9.  Ima tekmovanja
10. Znanje se preverja s stopnjo pasu – rangiranje
11. Krepi kognitivne sposobnosti posameznika zaradi svoje univerzalnosti
12.  Judo ni gola fizična moč, temveč je kontrola – psihe in telesa posameznika.

DSCF3084

JUDO je individualni šport, ki vpliva na psihološko stabilnost, vztrajnost ter enakomerno fizično krepitev telesa mladega človeka, saj se le-ta uči, kako premagati strah pred nasprotnikom in ovirami, ki se pojavljajo na treningu, tekmovanju,… V vseh teh situacijah je odvisen od lastnih odločitev in reakcij. Premagovanje nasprotnika, ovir, težav in lastnega strahu v JUDU lahko primerjamo s podobnimi situacijami v življenju. Dokazano je tudi, da se je šolski uspeh pri šoloobveznih otrocih, ki se ukvarjajo z JUDO-m, popravil za več kot 10%; največji napredek so pokazali tisti, ki so še posebej izstopali pri vedenju (agresivnost, nedisciplina, nezbranost,…).

Judo izhaja iz Japonske, kot izpeljanka različnih borilnih veščin, ki so jih razvijali samuraji skozi stoletja. Judo se je hitro razširil po celem svetu. Danes je v Mednarodno judo federacijo (IJF) včlanjenih 212 držav, judo pa po celem svetu trenira preko 25 milijonov ljudi. Tako je judo v svetu drugi najpopularnejši šport, takoj za nogometom, v mnogih državah pa je tudi del športne vzgoje v osnovnih in srednjih šolah. Slovenci smo posebej ponosni na našo športnico judoistko, ki je na Olimpijskih igrah v Londonu osvojila zlato kolajno.

DSCF3091

JUDO pa je več kot samo učenje in uporaba borbenih tehnik. Je celovit in čudovit sistem fizične, intelektualne in moralne vzgoje. Ima svojo kulturo, sistem, zapuščino, navade in tradicijo. Judoistom podarja etična načela, način življenja in način bivanja. Judo treningi se pričnejo z učenjem padanja, saj so vzroki za 70% poškodb pri otrocih padci pri igri, skokih z višine, vožnji s kolesom ali rolerji…, zato jih je nujno potrebno naučiti pravilnega padanja in obvladovanja položaja telesa v prostoru – vse to omogočajo osnovni elementi JUDA.

V novem šolskem letu nadaljujemo z vadbo juda na OŠ Cirkulane. V kolikor se nam želite pridružiti, vabljeni na treninge v OŠ Cirkulane ob torkih od 13.30 – 16. ure. Za dodatne inf. pa lahko pokličete Matjaža na tel. 031 541 741.

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)