8. februar, dan, ko se je leta 1849 od nas poslovil dr. France Prešeren, je že tradicionalno rezerviran za kulturo, zato se ga drži ime slovenski kulturni (in državni) praznik. Prešernov dan sicer praznujemo že od leta 1945, dela prost dan pa je postal šele po osamosvojitvi.

Prešeren je prvi Slovenec, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal s sodobniki po Evropi, kjer je tedaj vladala romantična usmeritev in danes velja za največjega slovenskega pesnika.

Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.

Na tem mestu bi vas, dragi učenci in starši, usmerila na PREŠERNOV DAN V PTUJSKEM MUZEJU.

Sodelavci Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož vas v ponedeljek, 8. 2. 2021, vabijo, da skupaj z njimi proslavite Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. V ta namen so pripravili dan odprtih vrat ter zanimiv spletni program.

Program prireditev si lahko ogledate na spletni povezavi:

https://www.kamra.si/novice/item/presernov-dan-v-ptujskem-muzeju-10.html

Torej, letos praznik zagotovo ne bo tak, kot smo ga vajeni. Veliko bo spletnih dogodkov in precej manj dogodkov v fizični obliki, kot so brezplačni ogledi razstav po naših kulturnih ustanovah. Pobrskajte po spletnih straneh in našli boste marsikaj za svojo dušo (gledališke predstave, virtualne razstave, virtualne oglede kulturnih hramov, virtualni koncert Vlada Kreslina…)

Spoštujmo in negujmo slovenski jezik, kulturo in zgodovino.

Marica Zebec, šolska knjižničarka

(Skupno 250 obiskov, današnjih obiskov 1)