Dragi učenci!

Jesenske počitnice so za vami. Verjamem, da ste si želeli nadaljevati pouk v šoli. Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport je zaradi preprečevanja prenosa okužb s SARS-CoV-2 s sklepom določilo podaljšanje jesenskih počitnic.

V tem tednu si naberite dodatne energije, tako v psihičnem kot fizičnem smislu. Pojdite v naravo, delajte stvari, za katere drugače nimate časa. Ustvarjajte, poslušajte glasbo, naredite kakšno domačo nalogo, ki je doslej morda še niste uspeli.

Kaj še lahko počnete? Vem, da imate veliko idej, pa vendarle – ne pozabite na branje knjig ob skodelici toplega kakava. Branje ne pozna meja. Zdaj je čas, da berete za domače branje in bralno značko. Zdaj je čas, da si širite in bogatite besedni zaklad. Zdaj je čas, da potujete v svet domišljije, svet pravljic in tudi v realni svet, svet, ki ga danes živimo.

Branje je ena najpomembnejših stvari, ki jih morate obvladati.  Z branjem se razvjjajo vaši možgani. Branje vam pomaga biti boljši v šoli. Zavedati se morate tudi, da ste srečnejši od 800 milijonov ljudi po vsem svetu, ki ne znajo brati. In tudi, kako zelo srečni ste, da do knjig lahko dostopat brezplačno.

Tudi s poslušanjem pravljic si lahko krajšate čas. Mlajši učenci prisluhnite LAHKONOČNICAM, to so zvočne pravljice sodobnih slovenskih pravljičarjev, ki jih berejo znani slovenski igralci in pripovedovalci iz doma upokojencev.

Tudi televizija in radio vam lahko krajšata čas.

Na povezavi http://otroski.rtvslo.si/infodrom/ najdete arhiv oddaj, oglejte si jih, ne bo vam žal (npr. Dobro jutro, otroci; poslušajte pravljice, kaj zanimivega ustvarjajte…). Oglejte si kakšen dokumentarni film, poučno oddajo, rešujte interakivne vaje pri različnih predmetih, ki so vam jih posredovali učitelji.

Mnogo je portalov, ki ponujajo dostop do knjig na daljavo (npr. digitalna knjižnica Wikivir; EMKA.si).

Med seboj se pogovarjajte o prebranih knjigah, priporočajte jih tudi drugim, naj jih preberejo. Lahko predlagate tudi kakšne revije. Skratka, karkoli, s čimer se da uživati v branju.

In če še vedno niste prepričani, da bi naj bila ena od prijetnih aktivnosti med počitnicami ravno branje knjig, si preberite 10 razlogov za branje knjig v digitalnih časih (glej prispevek na šolski spletni strani MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC).

Preživite ta teden podaljšanih počitnic čim bolj prijetno. Pazite na zdravje.

Vaša knjižničarka

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)