16. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan hrane. Letošnja tema  je »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj». Poudarek je na zavedanju, da so naša dejanja naša prihodnost.  

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost za razmislek. Več kot 820 milijonov kronično podhranjenih ljudi je na svetu in več kot četrtina svetovnega prebivalstva, ki je prekomerno hranjenih. 

Na svetu se proizvede dovolj hrane za vsakogar! Vendar odpraviti lakoto, pomeni, da bo hrana prišla v roke in usta vseh tistih, ki jo zares potrebujejo. To so revne in izolirane skupine, ljudje, ki živijo na robu ekonomskega in socialnega stanja, žrtve vojne in naravnih nesreč.

Slovenija je ena izmed redkih držav, ki ima organizirano prehrano otrok v šolah. Pri nas problema kronične lakote ni. Srečujemo pa se s posledicami neustreznega prehranjevanja in majhne telesne dejavnosti. Zaskrbljujoč je podatek, da na letni ravni zavržemo na enega prebivalca naše lepe države kar 82 kg hrane.

Učenci naše šole ste verjetno opazili, da smo ta teden v naši kuhinji stregli jedi, ki so jih kuhali in pripravljali nekoč. Ali ste vedeli, da imamo v našem jeziku kar 132 izrazov za krompir? In, da je potica le tista, ki je pečena v okroglem pekaču, vse ostalo so pa štruklji? In, da imamo kar 24 živil zaščitenih kot čisto slovenske jedi?

O hrani bi lahko govorili in pisali mnoge zgodbe. Našo prehrano smo podedovali, lahko pa ji dodamo ščepec sodobnosti. Zavedajmo se, da hrana povezuje ljudi. Jejmo čim bolj preprosto, manj predelano hrano z domačega vrta in sadovnjaka. V čast naše dediščine, tradicije in prednikov spoštujmo hrano. Želimo vam okusen dan!

Vodji prehrane Karla in Nikolina.

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)