Včerajšnja kulturna prireditev v Zavrču nas je prav gotovo popeljala v rimski antični svet. Po Cezarjevo bi lahko mirne duše rekli, da je na četrtkov večer v Zavrču »padla kocka«. »Drobci mozaika«, kakor smo poimenovali prireditev, so sestavili pisan mozaik rimskih podob in ponovno dokazali, da je s skupnimi močmi možno prav vse.

Velikokrat se premalo zavedamo, kakšno vlogo je pravzaprav v naših krajih odigrala zgodovina, zato smo se brez pomislekov odločili, da jo obeležimo ravno v času, ko smo v šolsko skupnost sprejeli naše najmlajše, prvošolčke. Deležni smo bili rimskega spektakla v izvedbi učencev in otrok iz vrtca. Nad njimi so budno bdele njihove vzgojiteljice in učiteljice, vsaka točka pa je bila izjemen pokazatelj, da se učenci izjemno radi vživijo v zgodovinske like ter jim s svojim značajem dajo še dodatno vrednost. V uvodu so nas nagajivo pozdravili najmlajši iz vrtca Zavrč, ki so prikazali tudi nagajivo plat najmlajših Rimljančkov. Skozi glasbo so nas popeljali glasbeni Rimljani – učenci pevskega zbora. Sledile so čudovite plesne točke učencev 1., 2., 3. in 4. razreda, ki so skozi izrazni ples prikazali glasbeno umetnost starega Rima. Celotno prireditev so nad sceno bdeli rimski bogovi. Le kdo ne pozna ljubečega Amorja, prelestne Venere, bojevitega Marsa itn. V bogove so se preobrazili učenci 9. razreda in v obliki dialoga predstavili tudi pomen rimskih božanstev. Prireditev sta povezovala učenca, ki sta bila v vlogi barbarske deklice in rimskega vojščaka. S svojimi dialogi sta skozi povezovanje gledalcem približala tudi odnose med Rimljani in barbarskimi ljudstvi. Šestošolci so zakorakali v bojevniškem plesu in verjamem, da se je vsako izmed nas počutil kot v pravem gladiatorskem dvoboju. Vsekakor pa rimske prireditve ne bi bilo brez slavnih vojščakov, ki so konec koncev nekoč stopali tudi po naših tleh; rimskih legionarjev. Slednje so lepo upodobili učenci 8. razreda, ki so na šaljiv način prikazali vojaško življenje legionarjev. Učenci 7. razreda so nas popeljali v svet latinskih izrekov, učenci 5. razreda pa so nam postregli z obilico poučnih informacij o zgodovinskih virih na območju Zavrča. Prireditev smo lepo zaokrožili s slavnostnimi obljubami naših prvošolčkov. Ne samo, da so obljubili, da bodo vsa leta zgledni in marljivi učenci, včeraj so pokazali, da se vedo prav mojstrsko preleviti v čudovite zgodovinske like in odlično nastopati. Po končani prireditvi smo si v jedilnici ogledali še zgodovinsko razstavo o  Zavrču in strumno zakorakali počitnicam naproti.

Včerajšnji večer je bil pokazatelj, da zmoremo prav vse. Da znamo biti odlični plesalci, vojaki, recitatorji, pevci, pripovedovalci, zgodovinski liki. Da znamo biti to, kar smo zmeraj – otroci, ki skupaj s prijatelji skozi igro spoznavamo preteklost, ki daje roko sedanjosti. Napomembnejše pa je, da pri tem neznansko uživamo. In to je to, kar šteje, kajne?

AVE!

Besedilo Laura Mohorko Kumer, fotografije Ivo Zupanič.

(Skupno 313 obiskov, današnjih obiskov 1)