OKTOBER – MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

»Kadar bereš otroku,
kadar daš knjigo otroku v roke,
mu prinašaš novico o neskončno raznoliki naravi življenja,
si nekakšen spodbujevalec.«
(Paula Fox)

Leta 1999 so knjižničarji začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali 22.oktobra 2007. Kasneje je mednarodni dan šolskih knjižnic prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. Letošnje geslo »POVEZOVANJE SKUPNOSTI IN KULTUR« opozarja na povezovalni pomen šolskih knjižnic. Šolske knjižnice so nujno potrebne pri razvoju medosebnih kompetenc, spodbujanju strpnosti s sprejemanjem drugačnosti in pri razvoju posameznikovega kritičnega mišljenja, šolski knjižničarji pa smo pomemben člen med učenci, učitelji in starši.

Vrhunec praznovanja meseca najboljših otroških knjig pa letos predstavlja čisto posebna muca, ki že šestdeset let pospravlja in šiva copatke za vse otroke. Slikanica Ele Peroci Muca copatarica z izjemnimi ilustracijami Ančke Gošnik Godec je prvič izšla leta 1957 in postala ena najbolj priljubljenih slovenskih slikanic. Muca copatarica je danes enako živa kot pred šestimi desetletji. Nič ni videti osivela, še vedno živi sredi gozda, v beli hišici z rdečo streho, z okni, polnimi rož in napisom na vratih: MUCA COPATARICA.

Letošnje leto praznujemo tudi 100. rojstni dan Martina Krpana. Prva slovenska slikanica Martin Krpan z ilustracijami Hinka Smrekarja je izšla leta 1917. Letos jo ponovno lahko kupimo v jubilejni darilni izdaji.

Decembra bo praznovala še ena vrhunska ilustratorka otroških slikanic Marlenka Stupica. Najbolj je ponosna na ilustracije v Grdem račku, Zvezdnih tolarjih in Palčici. Poiščemo jih lahko v čudovito ilustrirani zbirki Drevo pravljic.

Odlična pripovedovalka Polonca Kovač, ki je znana po prikupnih zgodbah PET KUŽKOV IŠČE PRAVEGA, pa praznuje 80. rojstni dan. Mnoge njene zgodbe so zbrane v novi avtoričini knjigi KAJ SE KOMU SANJA.

Tudi naša šolska knjižnica se je letos ponovno pridružila k mednarodnemu praznovanju šolskih knjižnic. Kako? S široko paleto dejavnosti, ki se bodo odvijale v mesecu oktobru in sicer z namenom, da bi učencem približali branje. Učencem bomo tudi spregovorili o pomenu šolskih knjižnic za učenje. Branje bomo spodbujali na različne načine:

  • s pogovori o prebranem,
  • vstopili bomo v raznoliki svet pravljic in pesmic,
  • z učenci bomo pripravili priporočilni seznam treh knjig, ki bi jih priporočali sovrstnikom po svetu,
  • izdelovanje knjižnih kazalk, ki prikazujejo pomembnost knjižnice,
  • obisk bibliobusa,
  • reševanje knjižne uganke,
  • literarni natečaj: pisanje pesmi, zgodb, pravljic na temo »knjižnica«, (Si predstavljaš sanjsko šolsko knjižnico?),
  • učenci se bodo prepustili domišljiji in ilustrirali junake iz knjig, naslovnice za knjigo, sanjsko knjižnico…
  • najmlajši bodo pobarvali prizore iz MUCE COPATARICE,
  • starejši učenci bodo reševali kviz o Martinu Krpanu,
  • v oddaji na šolskem radiu bomo spregovorili o pomenu šolskih knjižnic…

In kako lahko vi, starši, praznujete skupaj z otrokom? S knjigo v naročju, saj smo ob branju zgodb z otrokom povezani. Tako se tkejo čustvene vezi, ki so pomembne za vse življenje.

BRANJE JE DEL NAŠEGA ŽIVLJENJA. DOBRA KNJIGA NAS TOLAŽI, NAS POUČUJE IN NAM ODKRIVA LEPOTO SVETA. OB KNJIGI SE LAHKO VESELIMO, JOKAMO ALI ŽALOSTIMO. S KNJIŽNIMI JUNAKI PREPOZNAVAMO SVOJE ŽELJE, MISLI, BOLEČINO. SAMO KNJIGA NAS LAHKO POPELJE V PRETEKLOST IN SEVEDA TUDI V PRIHODNOST, SAJ JO LAHKO ŽIVIMO V SVOJI DOMIŠLJIJI.

Marica Zebec, knjižničarka

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)