logo_turist

Mednarodni dan turističnih vodnikov- International Tourist Guide Day

Letošnje leto bo praznovanje še posebej bogato. Društvo regionalnih turističnih vodnikov je k sodelovanju povabilo številne turistične vodnike in organizacije, ki vključujejo vodniško službo. Odziv je bil čudovit. Tako bo v torek 21. Februarja po več kot 20-tih krajih Slovenije organiziranih več kot 50 brezplačnih vodenj. Isti dan, ob 12.uri, bo tudi tiskovna konferenca za novinarje v prostorih Slovenskega turistično informativnega centra v Ljubljani, na Krekovem trgu 10.

Več:

WFTGA- Svetovna zveza društev turističnih vodnikov je bila ustanovljena 21. Februarja leta 1985.  Štiri leta kasneje je bilo dogovorjeno, da se dan ustanovitve, tj. 21.2. določi za svetovni dan turističnih vodnikov.

Cilji so različni:

  • Povečati ugled turističnega vodnika
  • Utrditi zavest turističnih vodnikov o njihovi vlogi
  • Javnost informirati, kaj turistično vodenje je
  • Utrditi zavedanje javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščina
  • nakazati na težave, s katerimi se turistični vodniki srečujejo
  • utrditi sloves profesionalnosti poklica
  • neposredno seznaniti javnost o vsebinah, ki se tičejo turistične industrije
  • zaščititi okolje in kulturno dediščino s pomočjo profesionalnega vodenja skupin
  • vodenja niso dolga, bolj tako za pokušino, približno 1 uro

Brezplačna vodenja so večinoma v slovenskem jeziku. Poskrbeli smo tudi za tujce, ki začasno ali za stalno prebivajo med nami. Še posebej bi izpostavili vodenja, katerih se bodo udeležili migranti: eno bo organizirano v Logatcu, tri pa v Ljubljani.  Želimo namreč, da bi na ta dan spoznali in vzljubili okolje, kjer so nastanjeni.

Pri praznovanju se nam bodo pridružili brezdomci- Kralji ulice in nam odstrli delček nevidene Ljubljane.

Veseli smo, da so se pri akciji pridružili tudi kraji, ki niso turistično izpostavljeni: Cerklje na Gorenjskem, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Logatec, Medvode, Krško, Podbrdo- Baška grapa, Sevnica, Vrhnika, Vače- poleg sicer poznanih Bled, Bohinj, Bovec, Celje, Idrija, Koper, Kranj, Laško, Ljubljana, Maribor, Moravske toplice, Piran…

Mnogim obiskovalcem bodo praznovanja odlično izhodišče za počitniški izlet: številni kraji po Sloveniji imajo v tem času počitnice. Tako se starši z otroki udeležijo ogleda v svojem domačem kraju, gredo na kopanje, smučanje in aktivni dan dopolnijo z ogledom ali pa se preprosto usedejo na vlak, avtobus, zapeljejo v sosednji kraj in se tam udeležijo vodenega ogleda.

Veseli bomo, če se nam boste pridružili na enem od praznovanj!
Tudi sicer nas sledite v različnih družbenih medijih, npr FB stran: WFTGA (link na: https://www.facebook.com/groups/140301789349251/?fref=ts),  FEG (Link na: https://www.facebook.com/FEGEuropeTouristGuides/?fref=ts ),  spletne strani, kot npr WFTGA (link na: http://www.wftga.org/  ) ali FEG (link na http://www.feg-touristguides.com/ ) in seveda našega Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije – FB (link na: https://www.facebook.com/DRTVS/?fref=ts ) ali spletne strani (link na: www.top-sloveniaguides.com).

Seznam in sveže informacije dobijo zainteresirani na najbližjem Turistično informativnem centru, na FB strani Društvo regionalnih tursitičnih vodnikov Slovenije ali na telefonu: 031 331 491.

Priloga na povezavi spodaj:

Mednarodni dan TV 2017

 

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)