V ponedeljek, 13.04.2015, sem se udeležil 25. nacionalnega otroškega parlamenta v veliki dvorani Državnega zbora RS. Zastopal sem ptujsko območje skupaj s še eno devetošolko iz Ptuja.

Zasedanje se je začelo ob 9. uri. Glavna tema letošnjega Otroškega parlamenta je bila Izobraževanje in poklicna usmerjenost.

Pogovarjali smo se o štirih temah: poklici prihodnosti, vseživljenjsko učenje, formalno in neformalno izobraževanje in vsi poklici so pomembni.

Po večurni razpravi je vsaka skupina predstavila svoja razmišljanja in želje za vnaprej.

Vsi se zavedamo, da je učenje vseživljenjski proces in da je prisotno na vseh področjih in v vseh fazah razvoja človeka. Znanje je edina vrednota, katere nam nihče ne more vzeti. Še vedno velja star pregovor »več znaš, več veljaš«.

Med poklice prihodnosti smo uvrstili poklice na področju genetike in robotike. Tudi pomen družinskih podjetij bi naj bil vedno bolj v ospredju. Prepričan sem tudi, da je za vsakega posameznika pomembno formalno in neformalno znanje, čeprav ga je potrebno na nek način dokazati.

Menim, da so vsi poklici pomembni, ker bomo vse potrebovali na določeni točki. Če si v svojem poklicu uspešen in podkovan z znanjem, se ne rabiš bati za službo.

Po predstavitvi skupin smo lahko postavljali vprašanja ostalim članom državnega zbora. Jaz sem vprašanje postavil g. Cerarju, kako bo država poskrbela za izobraževanje v prihodnosti na finančni in sistemski ravni. Dobil sem odgovor, da se bo država še naprej trudila in zagotavljala sredstva za izobraževanje, res pa je, da je denarja v državi vedno manj, posledično ga je manj tudi za izobraževanje. G. Cerar je potrdil, da je znanje največja vrednota in ga je potrebno podpirati in razvijati.

Na koncu smo se slikali v obliki številke 25 in seveda imeli kosilo »kot poslanci«, saj so nam le-ti odstopili ta dan kosilo. Slikal sem se tudi z g. Pahorjem.

In na koncu še v parlamentu srečam našo go. ravnateljico Suzano Petek in glasbeno skupino OŠ Cirkulane-Zavrč , ki je prav tako nastopala v parlamentu.

Dan mi je zelo hitro minil. Lepi in nepozabni trenutki pa so ostali. Zelo sem vesel, da sem imel možnost in srečo to doživeti.

Celotni potek zasedanja si lahko ogledate na tej povezavi: http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-delovnih-teles-dz/174330201

Blaž BELŠAK, 9. a (2014/2015)

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)