Dragi učenci, učenke.

Danes, 20. novembra obeležujemo mednarodni dan otrokovih pravic. Verjetno ob besedah otrokove pravice najprej pomisliš, da imaš vedno pravico dobiti sladoled, delati kar hočeš…
Ampak to ni to!


To pomeni, da imaš tako kot čisto vsak otrok na tem svetu pravico, da živiš s tistimi, ki najbolje skrbijo zate. Imaš pravico do hrane, pijače in čiste vode, ki ti omogoča zdrav razvoj. Tvoja pravica je tudi, da se brezplačno izobražuješ in ti zdravniki pomagajo, ko zboliš. V tvoji glavi se gotovo podijo številne misli, ideje in mnenja. Pravico imaš, da jih izraziš v svojem maternem jeziku.
Verjetno se kot otrok tega ne zavedaš, saj zate skrbijo starši. Gotovo pa ne veš, da se kljub temu dnevu veliko družin po svetu tega ne drži.
V drugih državah je brez doma, ali pa z nasilno družino več kot petdeset krat več otrok, kot je v Sloveniji vseh prebivalcev. Nekateri nimajo strehe nad glavo, nekateri so vsak dan tepeni in zaničevani, še delati so prisiljeni in se bojevati s pravim orožjem. To je nedopustno, ampak žel resnično.
Če so kršene tvoje osebne pravice ali v okolici poznaš kak primer kršenja, ga takoj zaupaj staršem, učiteljem, znancem, prijateljem … Sebi in vrstnikom lahko s tem veliko pomagaš. Zdaj se svojih pravic že zavedaš, kajne? Na pravice otrok opozarjaj tudi svoje sorodnike, prijatelje in znance.

Pa ne samo 20. novembra, ampak sleherni dan!

Vabljen/a, da si o otrokovih pravicah prebereš še kaj več na spletni strani varuha človekovih pravic. http://www.pravice-otrok.si/?id=7

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)