Otroški parlament je javna tribuna šoloobveznih otrok na temo, ki jo izberejo predstavniki na državnem otroškem parlamentu. Pomeni obliko našega sodelovanja v družbenem dogajanju ter pridobivanje znanja o človekovih in državljanskih pravicah.

Mladi osnovnošolci iz celotne Slovenije smo se tako 8. aprila 2013 zbrali v Državnem zboru Republike Slovenije v Ljubljani, kjer je potekal 23. nacionalni otroški parlament, katerega organizator je Zveza prijateljev mladine Slovenije. Pogovarjali smo se o temi »odraščanje«, ki je bila izbrana na lanskem NOP. Ptujsko delegacijo smo sestavljale: razpravljavki Ivana Ilec in Nika Kopajnik, ter jaz kot novinarka, Jasna Gabrovec.

Zasedanje se je pričelo ob deveti uri s pozdravom vsem udeležencem NOP in predstavnikom visokih gostov. Nekaj besed je spregovoril tudi sam predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor. 

Nato smo se lotili dela, ki je potekalo v štirih skupinah. Vsaka skupina je razpravljala o svoji temi. Te so bile: medsebojni odnosi, ljubezen in spolnost, samopodoba in vpliv družbe nanjo ter prihodnost. Na plenarnem delu zasedanja, ki je sledil, so razpravljavci prišli do različnih ugotovitev. Moji sovrstniki so javno spregovorili, predstavili svoja mnenja, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živimo, se šolamo ali preživljamo  prosti čas. Predstavili so svoja razmišljanja in ugotovitve, do katerih so prišli v delovnih skupinah, nato je sledila razprava. Strinjali so se, da odraščanje samo po sebi ni le črno, saj se iz njega lahko veliko naučimo, veliko pridobimo. Najstniško obdobje je tako lahko najlepše, če sprejemaš prave odločitve pri katerih je pomembno zaupanje staršev ter  sprejeti več odgovornosti. Prišli so do spoznanja, da današnja mladina ne zaupa vase tako kot bi lahko, pri tem pa imajo velik vpliv družba in mediji. Mladi se moramo zaupati starejšim (tudi osebam, ki jih ne poznamo prav dobro), saj se težave ne bodo rešile same. Biti moramo samozavestni, odgovorni in odločni.

Ob koncu tega dela smo razglasili tudi temo naslednjega otroškega parlamenta. Največ glasov je dobila tema »razmere v družbi«.

Skupaj smo se še zahvalili Državnemu zboru Republike Slovenije, da smo lahko zasedali v njihovih prostorih in da so nam omogočili brezplačno kosilo v njihovi restavraciji. Zahvalili smo se vsem gostom, da so bili z nami ter  tudi vsem tistim, ki so prispevali gradivo za naše zasedanje.

Veselimo se naslednjega NOP, saj nas le-ta vzpodbuja k izražanju lastnih mnenj o pomembnih vprašanjih v času odraščanja. Ponosni smo, da so  nas slišali odrasli politiki, ob enem pa tudi, da so se slišala tudi naša mnenja.

novinarka 23. nacionalnega otroškega parlamenta, Jasna Gabrovec (9. a 2012/2013)

Nekaj slik

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)